dilluns, de març 08, 2010

HOLA Euromediterrania

Barcelona va obrir-se al món al ’92 i ho feia amb l’ànim i entusiasme d’erigir-se com una ciutat global però també mediterrània. Barcelona es presenta al món com una ciutat de benvinguda que convida a tothom a gaudir-la i sentir-la. Els seus carrers, botigues, els mercats, les cantonades del pla Cerdà, des de les seves avingudes més denses fins els carrers més estrets del barri Gòtic. Barcelona és especial perquè tota ella és plegada d’història i cada racó té un secret per descobrir. Turistes d’arreu del món s’enamoren de la ciutat i no es cansen mai de visitar-la.

La seva tradició mediterrània, a vegades oblidada per l’Ajuntament (el urbanisme de Diagonal Mar sembla més Miami que no pas una ciutat europea), és també un esperit i anhel que la ciutat viu a diari. Avui, Barcelona veu com poc a poc neix un nou espai de concòrdia, col•laboració, diàleg i treball que la situen com a capital euromediterrania. Avui, Barcelona recupera el lema olímpic que tan popular i estimada l’han feta, ‘HOLA’, per saludar als nostres amics del mediterrani. Però, aquesta capitalitat ens l’haurem de guanyar dia a dia. Aquest reconeixement és també un repte. Ara, ens toca donar formar a la Unió pel Mediterrani i ajudar a aquest organisme fer front els seus primers objectius: descontaminar el Mediterrani; crear autopistes terrestres i marítimes; protecció civil; creació d’una xarxa universitària i d’investigació; desenvolupament industrial; i desenvolupar noves energies renovables i l’elaboració d’un pla solar pel mediterrani. És aquest últim, un dels més ambiciosos i interessants per la indústria catalana. El projecte Desertec n’és un exemple: http://en.wikipedia.org/wiki/Desertec

Barcelona té ja alguns organismes, associacions o organitzacions d’àmbit europeu com el Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i la secretaria general de l’Associació de Cambres de Comerç del Mediterrani (Ascame). A més, amb la remodelació de l’Hospital de Sant Pau s’estan habilitant noves instal•lacions que primerament albergaran un àgora internacional per organitzacions amb un enfocament mediterrani; això permetrà atraure lobbies, ONG’s, OIG’s d’àmbit europeu i mediterrani a la ciutat tal i com han expressat la Organització Mundial del Turisme i la FAO.

Barcelona no només adquireix un reconeixement polític importantíssim sinó que també esdevé la capital d’un nou espai de cooperació que vetllarà per pacificar la zona –el secretari general de la UpM en una entrevista a ‘El Pais’ creu que la ciutat pot contribuir al procés de pau a Orient Pròxim-, i per crear un nou espai que coincideix amb un mercat encara per explotar (el 81% de les empreses de la UE i dels països de la ribera sud creuen que el potencial comercial i inversor del Mediterrani està sense explotar). Atenció a aquesta dada.

La Xina i la Índia són mercats importants per a les empreses catalanes però estic convençut per la proximitat dels nostres nous socis mediterranis i per la recent creació de la UpM que aquests dos factors suposaran un reforçament de les relacions multilaterals entre les dues riberes i una oportunitat econòmica i política que finalment es traduirà en un apropament i comprensió cultural i social entre el nord i el sud del Mediterrani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada